No1 Salum

 
  • Private Commission
  • Isle of Tiree
  • Oct 2009 – Dec 2012

We were approached by the Clients at our October design workshop on Tiree. They were keen to explore solutions for the renovation of the family’s cottage into a 3/4 bedroom holiday house. Particularly, they wanted us to create a design that maximised the available space and created a light, open interior.

Our solution involved the creation of a new corridor extension along the front elevation. Connecting the cottage and byre, this brought all the circulation out of the cottage allowing the internal spaces to increase and use the footprint more efficiently. The glazed screen allows sunlight to enter the interior and warm the exposed concrete walls of the cottage; acting as a heat store.

The corridor follows traditional building culture of extending a dwelling as and when required. We believe the success of this design is the preservation of the cottage’s character while updating the building to satisfy the latest generation’s needs.

 

Want to learn more?

If you have a building project in mind, or simply require specialist guidance, please do not hesitate to contact us. We offer free no obligation design consultations to help projects get started, so we would be delighted to hear from you.

Roots Design Workshop is a professionally accredited architectural practice. We specialise in contemporary designs of traditional rural buildings. We have particular expertise in sustainable, energy efficient solutions. We offer architectural design and project management services.  We have experience of working on restorations, alterations, extensions and new builds.  Our Clients range from private individuals to public national bodies.  We work on feasibility studies, planning permissions, building warrants, technical specification packages and can manage building work on site.

Our aim has been to make our services available to the isolated and under-served communities in rural Scotland.

Back to Portfolio

No1 Salum